ئاساسلىق ماتىريالى : ياڭيۇ ئۇنى، زەنجىۋىل سۈيى، سامساق، ئاچچىىقسۇ، تۇز ،شىكەر، قىزىلمۇچ يېغى، كاۋاۋىچىن يېغى،كۈنجۈت يېغى، يۇمغاقسۇت.، تەرخەمەك،لامگەنما老干妈 ياكى ،黑豆豉 ئۇششاق سۇپپىياز香葱
تەييارلاش ئۇسۇلى: 1 ،ياڭيۇ ئۇنىنى ئازراق سۇغا تۇكۈپ ئىلەشتۇرىمىز، ئادەتتە شىرە تەڭشىگەن ھالەتكە كەلسە بۇلىدۇ.2، قازانغا مۇۋاپىق سۇ قۇيۇپ ئازراق تۇز سالىمىز سۇ قاينىغاندا شىرە ھالەتتە تەڭشەلگەن ياڭيۇ ئۇنىنى قازانغا ئاستا قۇيۇپ تىز قۇچۇيمىز ئۇماچ ئەتكەنگە ئوخشاش قۇيالغاندا داسقا قۇيۇپ 2-4سائەت تۇرغۇزساق قاتتسا بۇلىدۇ 3قىزىلمۇچ يېغى تەييارلاش .سۇزۈك ماي 1كىلو ئەتراپىدا بولسا بۇلىدۇ ماينى ئالدى بىلەن چۈچۈتۈپ تەييارلايمىز چۈ چەي دىگەن مايغا سامساق زەنجىۋىل سۇپپىياز سالىمىز ،سامساق زەنجىۋىل سۇپپىياز سارغيىپ كۈيۈپ پۇرقى چىققاندا ئېلىىۋېتىمىز ئاندىن 8قۇلاق يەنى قوۋزاق دارچىن سېلىپ تە مى چىقىش بىلەن تەڭ قىزىلمۇچ ئۇنىنى بىر قۇشۇپ-بىرقۇشۇقتىن سېلىپ تەمىنى چىقىرىپ ئۈستىگە كۈجۈت سېپىپ ،تەييارلىساق قىزىلمۇچ يېغى تەيياربۇلىدۇ
جىزىسىنى تەييارلاش ئۇسۇلى:كىچىك كۇرىغا ئالدى بىلەن لاۋ گەنمانى ياكى قارا دۇجىنى تۈكىمىز 1قۇشۇپ بولسا بۇلىدۇئاندىن سامساق تۇز شىكەر سالىمىز ئاندىن ئارزاق قىزىلمۇچ يېغى قۇشۇپ ئىلەشتۇرىمىز،زەنجۋىل سۈيىنى مۇۋاپىق قۇشىمىزئاندىن يەنە مۇۋاپىق مىقداردا ئاچىقسۇ قۇيۇپ كاۋاۋىچىن يېغى1تىمتىم بولسا بۇلىدۇ ئەڭ ئاخىرىدا كۈنجۈت يېغىنىمۇ1-2تېمتىم تېمىتىپ قۇشىمىز ئاندى يۇمغاقسۇتنى ئۇششاق چاناپ ئۇشتىگەسالساق بۇلىدۇ،تەرخەماكنى نىپىز پىيەر توغراپ لەمپۈڭنىڭ ئاستغا سالىمىز،ئاندىن قاتقان لەمپۇڭنى تىياۋ توغراپ تەخسىگە سېلىپ ئۇستىگە جىزىنى قۇيۇپ ئىستىماق قىلساق بۇلىدۇ
[ بۇ يازمائازاپتەرپىدىن2011-09-18 21:34دە قايتا تەھر ]