تاماقلاندۇرۇش پىرىنسىپى؛تەركىبىدە ئاقسىل ، مىس ، يۇپۇرماق كىسلاتاسى ،جىگەر ئېكىسىتراكتى ۋە ۋىتامىن 2 B1 لەرگە ئوخشاش قان ئىشلەشكە ياردەملىشىدىغان ئىلمىنىتلار مول بولغان يىمەكلىكلەر نىلەن غىزالىنىش كىرەك. تاماقلانىڭ چۇشەندۇرۇلىشى
يۇقۇرى ئاقسىللىق ۋەتومۇر تەركىپلىك يىمەكلىكلەر بىلەن غىزالىنىشى، كۇندىلىك تامىقىدا سۇت، بىلىق، تۇخۇم، نۇقۇت ۋەقارا گۇش قاتارلىقلارنىڭ يۇقۇرى ئاقسىللىق يىمەكلىكلەر بولىشى بولۇپمۇ ھايۋانلانىڭ جىگىرى ، يۇرىكى
قېرىنى، بۆرىكى، پالەك،كەرەپشە، مايلىق بەسەي، قىزىلبۇغداش،ئۈرۇك،شاپتۇل،ئا مۇت، چىلان، ئاپلىسىن، ئاناناس، ئەنجۈر قاتارلىقلىق يىشىل يۇپۇرماقلىق كۆكتات ۋەمىۋە بۇلۇشى لازىم.ۋىتامىنc ماددا ئالمىشىشنى ئىلگىر سۇرۇپلا قالماي،يىمەكلىكتىكى تومۇر، مادىسىنىڭ شۇمۇرلىشنىمۇ تېزلىتىدۇ.شۇڭ تەركىبدە ۋىتامىنA ۋە c مول بولغانيىمەكلىكلەر نى ئىستىمال قىلىش، يىمەك ئچمەكنىڭ سۇپىتى، تەمى، پۇرقى ۋە شەكلىگە ئالاھىدە ئەھمىيەت بىرىش كىرەك.
ئەلئەمچى ئويغۇر تېبابەت تورى
http://www.alamqi.com