hantagri illikdunya.biz sohpat
ئارمان

دەرىجىسى : چولپان ئەزا


UID نۇمۇرى : 2715
نادىر تېما : 1
يازما سانى : 869
شۆھرىتى: 8760 كىشلىك
مۇنبەرپۇلى: 8870 دوللار
تۆھپە: 0 ھەسسە
ياخشى باھا: 912 نومۇر
توردىكى ۋاقتى : 178(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2011-03-28
ئاخىرقى كىرگىنى:2011-08-19
خەت چوڭلىقى : كىچىك نورمال چوڭ

===============مۇنبەر كۆرگەندە تېما ئىنكاس يېزىشنى ئۇنۇتماڭ=================

پولو گۈرۈچ، قوي گۆشى، سەۋزە، باش پىياز، ماي قاتارلىق ماتېرىياللار بىلەن ئىتىدىغان تائام. بۇ تائام كۆپ ھاللاردا قول بىلەن يىيىلىدۇ، شۇڭا شىنجاڭدىكى كونا خەنزۇلار «قول بىلەن يەيدىغان تائام» دەپ ئاتىغان
رىۋايەتلەرگە قارىغاندا، بۇنىڭدىن بىرەر مىڭ يىللار بۇرۇن، بىر ئۆلىما ئۆمىرىنىڭ ئاخىرىدا تىنى بەكلا ئاجىزلاپ كىتىپتۇ. تۈرلۈك دورا-دەرمەكلەرنى يەپمۇ ھېچقانداق پايدىسى بولماپتۇ. ئاخىرى ئۇ سەۋزە، گۈرۈچ، باش پىياز، قوي گۆشى قاتارلىقلار بىلەن تائام قىلىپ، ئۆزىنى كۈتۈپتۇ، ئاقىۋەتتە سالامەتلىكى ئەسلىگە كەپتۇ. شۇنىڭ بىلەن، پولو كەڭ تارقىلىپتۇ. ئۇنىڭغا ئىشلەتكەن ماتېرىياللارنىڭ ئوزۇقلۇق قىممىتى يۇقىرى بولغاچقا، كىشىلەر تەرىپىدىن «ھەممىگە قادىر ئاش» دىيىلىدىغان بوپتۇ. پولونىڭ تۈرى ناھايىتى كۆپ. قوي گۆشى بىلەن ئىتىلگەن پولودىن سىرت يەنە كالا گۆشى، توخۇ گۆشى، قۇرۇق ئۈزۈم، قاق، تۇخۇم، كاۋا قاتارلىقلار بىلەنمۇ ئىتىلىدۇ. ئۇلارنىڭ تەمى ئۆزگىچە. پولونىڭ ئوزۇقلۇق قىممىتى يۇقىرى بولغاچقا ئۇيغۇر جامائەتچىلىكىنىڭ ئەڭ مۆتىۋەر تائاملىرىدىن بىرى سۈپىتىدە توي-تۆكۈن، ئۆلۈم – يىتىم، ھېيت-بايرام، ئۇرۇق-تۇغقان، دوست-بۇرادەرلەرنى كۈتىۋېلىشتىمۇ كۆڭۈلدىكىدەك تائام ھېسابلىنىدۇ.


تۇخۇم باسقان پولو

خۇرۇچى
گۈرۈچ ئىككى كلوگرام،ئاقمۇچ مۇۋاپىق،سۇ يېغى 500گرام،پىياز بىر تال،سەۋزە بىر كلوگرام،سوققان زىرە مۇۋاپىق،تۇخۇم ئالتىدىن سەككىزگىچە،تۇز مۇۋاپىق مىقداردا چىلىغان ھۆل پۇرچاق ئۇنى يەنى فۇڭمەنزە،35گرام.

ئېتىش ئۇسۇلى
[.تۇخۇمنى چېقىپ ،سېرىقنىڭ ئىچىدىكى ئۇرۇقلۇقنى ئېلىۋېتىپ،ئۇنىڭغا تۇز،پۇرچاق ئۇنى سېلىپ ئارىلاشتۇرۇپ تۇخۇم شىرنىسى ياسىلىدۇ.[
2.سەۋزە قەلەمچە،پىياز يالپاق توغرىلىدۇ.گۈرۈچ پاكىز تازىلانغاندىن كېيىن ئىسسق سۇ بىلەن 3-4قېتىم يۇيۇلىدۇ.
3.قازانغا زىغىر يېغى قۇيۇپ ياخشى داغلاپ، زىغىر يېغى پەس ئوتتائۇزاق داغلىنىدۇ ،يۈزىدىكى كۆپۈكى يوقۇلۇپ قىپقىزىل رەڭگە كىرگەندە،ياغقا تۇخۇم شىرىسىنى بىر چۈمۈچتىن قۇيۇپ 3-4پارچە تۇخۇم پوشكىلى ياسىلىدۇ
[4.داغلانغان ياغقا پىيازنى سېلىپ داغلاپ،سەۋزىنى سېلىپ قورۇپ ،كېتەرلىك تۇز ۋە سۇ قۇيۇپ قاينىتىلىدۇ.سەۋزە قايناۋاتقاندا زىرە ،ئاقمۇچ سېلىنىدۇ. زىرۋەكنىڭ تۇز تەمىنى تەڭشەپ،گۈرۈچ سېلىپ تەكشى پىشۇرۇلىدۇ.قالغان ئۇسۇللار گۆشلۈك پولو پىشۇرۇشقا ئوخشايدۇ.ئاش پىشىپ لېگەنلەردە ئۇسقاندا ئۈستىگە تۇخۇم پوشكىلىدىن ئىككىدىن بېسىپ داستىخانغا كەلتۈرۈلىدۇ]

ئالاھىدىلىكى
پولو پارقىرايدۇ،مەززىلىك ،گۆش بولمىسىمۇ بولىۋېرىدۇ.

تاتلىق پولو
خۇرۇچى
[tekshi]گۈرۈچ بىر كلوگرام،پىياز 70گرام،ئەبجەش ياغ ئىككى يېرىم كلوگرام،قىزىل سەۋزە500گرام،كىشمىش ئۈزۈم140گرام،تۇز مۇۋاپىق مىقداردا.[/tekshi]

ئېتىش ئۇسۇلى
[tekshi]1.سەۋزىنى ئىنچىكە قەلەمچە قىلىپ ،پىياز يالپاق توغرىلىدۇ.ئۈزۈمنى پاكىز ئادالاپ،ئىسسق سۇ بىلەن يۇيۇپ ،ئىلمان سۇغا چىلىنىدۇ.گۈرۈچنى پاكىز تازىلاپ ،ئىسسىق سۇغا تۇز قۇيۇپ ،3-4قېتىم يۇيۇپ كىيىن ئىلمان سۇغا چىلىنىدۇ[/tekshi]

[tekshi]2.ياغنى داغلاپ ،پىيازنى سېلىپ قورۇپ ،ئۈستىدىن سەۋزىنى سېلىپ 2-3مىنۇت قورۇغاندىن كىيىن ،قازانغا تۇز ۋە سۇ قۇيۇپ قاينىتىپ ،ئۇنىڭغا كىشمىش ئۈزۈمنى سېلىپ سەۋزە بىلەن بىللە قاينىتىلىدۇ.سەۋزە پىشقاندىن كىيىن ،ئوتنى پەسلىتىپ ،قازاننىڭ قاينىشىنى توختىتىپ ،گۈرۈچنى تەكشى سېلىپ بولۇپ،گۈرۈچ چىلاشقۇدەك سۇ قۇيۇپ >ئادەتتە گۈرۈچنىڭ يۈزىدىن 0.5-1سانتىمىتىر كۆتۈرۈلۈپ تۇرسا مۇۋاپىق <،قازاننى تەكشى قاينىتىپ ،گۈرۈچنى ياخشى پۇشۇرۇپ قازاننىڭ سۈيى تۈگىگەندە ئاشنى دەملەش كېرەك.[/tekshi]

ئالاھىدىلىكى
كۆرۈنىشى چىرايلىق ،تەمى تاتلىق ھەم مىزىلىك بولىدۇ.
[tekshi]يەنە بىرخىل ئۇسۇل:ياغنى داغلاپ پىياز سېلىپ قورۇپ،ئۈستىدىن سەۋزىنى سېلىپ قورۇپ،تۇز،سۇقۇيۇپ قاينىتىپ،زىرۋەك تەييارلاپ،زىرۋەك پىشقاندىن كىيىن گۈرۈچنى سېلىپ تەكشى قاينىتىپ،ئاشنىڭ سۈيى تۈگىگەندە ئاشنى دەملەشتىن بۇرۇن،چىلاپ تەييارلانغان ئۈزۈمنى سېلىپ دەملەپ پشۇرسىمۇ بولىدۇ.[/tekshi]


گۆشلۈك پولو
خۇرۇچى
[tekshi]گۈرۈچ ئىككى يېرىم كىلوگرام،ئەبجەش ياغ 500گرام،زىرە مۇۋاپىق،گۆش بىر يېرىم كىلوگرام،سوققان قەلەمپۇر مۇۋاپىق،سەۋزە بىر يېرىم كىلوگرام،كاۋاۋىچىن مۇۋاپىق،پىياز بىر تال،تۇز مۇۋاپىق مىقداردا.[/tekshi]
ئېتىش ئۇسۇلى:
[tekshi]1.گۈرۈچنى پاكىز تازىلاپ،سوغۇق ياكى ئىلمان سۇ بىلەن 3-4قېتىم يۇيۇپ،سەۋزە قەلەمچە،پىياز يالپاق،گۆش 140گرام چوڭلۇقتا توغرىلىدۇ.[/tekshi]
[tekshi]2.قازانغا ياغنى قۇيۇپ ،قائىدىگە مۇۋاپىق ياخشى داغلىغاندىن كىيىن،گۆش سېلىنىدۇ.گۆش سەل قورۇلغاندىن كىيىن،پىيازنى سېلىپ گۆش بىلەن بىللە قورۇلىدۇ.پىياز سارغايغاندا سەۋزىنى سېلىپ ئازراق تۇز سېپىپ ئارىلاشتۇرۇپ يەنە قورۇلىدۇ.[/tekshi]
[tekshi]3.سەۋزە قورۇلۇپ توق سېرىق رەڭگە كىرگەندە،زىرە،قەلەمپۇر سېلىپ سەۋزە بىلەن ئارىلاشتۇرۇپ بولغاندىن كىيىن،قايناق سۇ قۇيۇپ سۇس ئوتتا 50-60مىنۇت سىم‏-سىم قاينىتىلىدۇ.ئاندىن تۇز تەمىنى تەڭشەپ ،ئوتنى پەسەيتىپ ،يۇيۇپ تەييارلانغان گۈرۈچ سېلىنىدۇ.ئوچاقتا كۆيۈۋاتقان ئوت تارتىۋىتىلىپ چوغدا پىشۇرۇلىدۇ.[/tekshi]

[tekshi]سۇ گۈرۈچ يۈزىدىن بىر سانتېمېتىر ئەتراپىدا كۆتۈرۈلۈپ تۇرۇشى ،گۈرۈچ. سېلىنغاندىن كىيىن قازان تەكشى قاينىتىلىشى لازىم.تەكشى قاينىمىسا پولو ئالا بولۇپ قالىدۇ.[/tekshi]
[tekshi]4.گۈرۈچ سېلىشتىن بۇرۇن زىرۋەكنىڭ تۇز تەمىنى تەڭشىۋېلىش كېرەك.گۈرۈچ سېلىنىپ بولغاندا ،بولۇپمۇ گۈرۈچ سۇنى سۈمۈرۈپ بولغاندا تۇز تەمىنى تەڭشەش قىيىن .[/tekshi]

[tekshi]ئاشنىڭ سۈيى تارتىلىپ بولغاندا،بىر نەچچە يېرىگە تاياق سانجىش كېرەك.بۇنداق قىلغاندا،گۈرۈچنىڭ يۈزىدىكى سۇ ئاستىغا چۈشۈپ قاينايدۇ.ئاستىدىكى ھور ئۈستىگە چىقىپ،گۈرۈچنىڭ ھەممە يېرىگە ھور تىگىپ ،گۈرۈچنىڭ پىشىشىغا ئىمكانىيەت تۇغۇلىدۇ.قازاننىڭ سۈيى ئاساسەن تۈگىگەندە ئاش دەملىنىدۇ.[/tekshi]

[tekshi]ئاشنىڭ دەم يېيىش ۋاقتى گۈرۈچنىڭ مىقدارى ۋە سورتىغا باغلىق.ئادەتتە مۇشۇ ئۇسۇلدا ئەتكەندە 20-25مىنۇت دۈملەنسە بولىدۇ.ئاش دەم يىگەندىن كىيىن ،ئاشنى ياخشى ئۆرۈپ ئارىلاشتۇرۇش كېرەك.داستىخانغا پولو بىلەن بىللە سوغۇق قورۇمىلار كەلتۈرۈلسە تېخىمۇ ياخشى.[/tekshi]

ئالاھىدىلىكى
[tekshi]بۇخىل پولو توي ۋە باشقا چوڭ مەرىكىلەر ئۈچۈن ۋە ئائىلىلىكلەر ئۈچۈن ئومۇملاشقان بىرخىل نورمال پولو تۈرى. پولو دېگەندە ئومۇمەن پولونىڭ مۇشۇ خىلدىكىسى نەزەردە تۇتىلىدۇ.بۇ پۇلونىڭ رەڭگى سېرىق،پارقىراق،مەززىلىك ،قاتتىق يۇمشاقلىقى مۇۋاپىق تەملىك بولىدۇ
  مەنبە:- بىلىمزار تورى
تېما تەستىقلىغۇچى : ئاتەش رەنا
تەستىقلانغان ۋاقىت : 2011-05-10, 07:20

تېمىنى تەۋسىيە قىلىڭ:   

( ئارمان )-يوللىغان بۇتىمىنى   دوستىڭىزغا يوللىسىڭىز بىر تۆھپە قوشۇلۇپ ،دەرىجىڭىز تېز ئۆسىدۇ
بۇ يازمىنىڭ يېقىنقى باھالىنىش ئەھۋالى :
  • مۇنبەرپۇلى:+30(axtuzi) ئېسىل قورىما
  • چوققا [باش يازما] ۋاقتى : 2011-05-10 13:53 | ======== ئاشپەز مۇنبىرىگە باسقان قەدىمىڭىزگە مەرھابا ========

    ئۈستىدىكى مەزمۇن ئاشپەز ئەزاسى ( ئارمان ) نىڭ شەخسى كۆز قارىشىغا ۋەكىللىك قىلىدۇ. 

    56tori
    غەيرىتەم

    دەرىجىسى : چولپان ئەزا


    UID نۇمۇرى : 2417
    نادىر تېما : 8
    يازما سانى : 748
    شۆھرىتى: 7750 كىشلىك
    مۇنبەرپۇلى: 10280 دوللار
    تۆھپە: 10 ھەسسە
    ياخشى باھا: 847 نومۇر
    توردىكى ۋاقتى : 154(سائەت)
    تىزىملاتقان ۋاقىت:2011-02-28
    ئاخىرقى كىرگىنى:2011-08-23
    خەت چوڭلىقى : كىچىك نورمال چوڭ

    ===============مۇنبەر كۆرگەندە تېما ئىنكاس يېزىشنى ئۇنۇتماڭ=================

    پولو دىسە قۇللاققا باشقىچە ئاڭلىنىدۇدە
    udum
    چوققا [1 - قەۋەت] ۋاقتى : 2011-05-10 22:57 |

     ======== ئاشپەز مۇنبىرىگە باسقان قەدىمىڭىزگە مەرھابا ========

    ئۈستىدىكى مەزمۇن ئاشپەز ئەزاسى ( غەيرىتەم ) نىڭ شەخسى كۆز قارىشىغا ۋەكىللىك قىلىدۇ. 

    كۆرۈلگەن تېما خاتىرىسى كۆرۈلگەن سەھىپە خاتىرىسى
    ئاشپەز مۇنازىرە مۇنبىرى » ئائىلىدە گۇرۇچ تائاملىرىنى تەييارلاش
    ئۇيغۇرچە كۇنۇپكا