1. چوڭ كورىغا تۆتلىك يېرىم سۇ قۇيۇسىز . ئۇنىڭغا تۇز ، شېكەر جاڭيۇ ، غولپىياز ، يەنە ( كاۋاۋىچىن ، زەنجىۋىل قېقى ، ئاپىدىيان . قوۋزاق دارچىن ، چۈچۈك بۇيا يىلتىزى ، شاكالبەديان قاتارلىقلارنى داكىغا ئوراپ سالىز .) ئاندىن كۈچلۈك ئوتتا قاينىتىپ ، پەس ئوتقا يۆتكەپ 1 سائەت قاينىتىسىز ، ئەگەر رەڭگى قىزىل چىقىش تەلەپ قىلىنسا ئالدى بىلەن قىزىل گۈرۈچ ئېچىتقۇسى (红曲米 ) نى سېلىپ قاينىتىپ رەڭگىنى چىقىرۋالغاندىن كېيىن سۈزۈپ ئېلىۋېتىپ دورا - دەرمانلارنى سېلىپ بىر سائەت قاينىتىسىز .
2. بۇ شورپا تەييار بولغاندىن كېيىن پىشۇرماقچى بولغان توخۇ ، ئۆردەك ، كالا - قوي گۆشى ، قېرىن ، ئۈچەي ، يۈرەك ، جىگەر ، باش - پاچاق خاسېڭ قاتارلىقلارنى باشقا سۇدا قاينىتىپ قېنىنى قاچۇرۋېتىپ سۈزۈپ ئېلىپ بۇ شورپىغا سېلىپ پەس ئوتتا يۇمشاق پىشقىچە قاينتىسىز . پىشقاندىن كېيىن شورپا بىلەن بىوللە سوۋۇتۇپ ، سوۋىغاندىن كېيىن ئېلىپ توغراپ تەخسىگە تىزىپ ئامرىقىڭىزغا بېرىسىز ..............
بۇ شورپىنى پاكىز سۈزۈپ ساقلاپ داۋاملىق ئىشلىتىشكە بولىدۇ ، شورپا كونىرىغانسېرى تەمى لەززەتلىك بولىدۇ . خەنزۇلاردا « 100 يىللىق ئاشپۇزۇ ل 100 يىللىق شورپىغا يەتمەيدۇ » دەيدىغان گەپ بار .
بىزنىڭ ئەن -ئەنى ۋى قوزا گۆشى ( 羊羔肉 ) نىمۇ رەڭلىك تېتىتقۇ سالماي باشقىلارنى سېلىپ شورپا ياسىۋېلىپ شۇنىڭدا پىشۇرسا لەززىتى ئۆزگىچە بولىدۇ !
ئاشپەزلىك كەسپىدە بۇ خىل شورپا « ئاق كونا شورپا » ، « قىزىل كونا شورپا » دەپ ئىككىخىل بولىدۇ . قىزىل كونا شورپىغا تۇخۇمنى پىشۇرۇپ ئاقلاپ سېلىپ قايناتسىڭىز تۇخۇمىڭىز تېىخمۇ رەڭدار ، مەززىلىك بولۇپ پىشىپ چىقىدۇ !
بۇلار مۇشۇ شورپىدا پىشقان
