شېڭ چوۋ
جاڭ يۇ
لاۋ چو
جاڭيۇنى شىمالى جوڭگولۇقلار جاڭيۇ دەيدۇ ، جەنۇپلۇقلا لاۋچو ۋە شېڭچوۋ دەپ ئاتايدۇ . بۇنىڭدىكى چوۋ دىگەن ئىلغىۋېلىش دېگەن مەنىنى ئىپادىلەيدۇ . شۇنىڭ بىلەن ئىككىگە ئايرىلىغان . لاۋ چو جاڭيۇغا شېكەر رېڭى قوشۇپ رەڭگى قېنىقلاشتۇرۇپ تەييارلانغان . شېڭچونىڭ رەڭگى سۇس بولىدۇ . لېكىن تۇزلۇق تەمى لاۋ چو نىڭكىدىن كۈچلۈك بولىدۇ . قىسقىچە ئېيىتقاندا لاۋ چو رەڭ پەيدا قىلىشقا ئىشلىتىلسە شېڭچوۋ مەززىلىك تەمنى كۈچەيتىش ئۈچۈن ئىشلىتىلىدۇ.
شېڭچوۋ ئادەتتىكى قورۇمىلارنى قورۇغاندا ئىشلىتىلىدۇ ، لاۋ چو قىزارتىپ قاينىتىلىدىغان قورۇ مىلارغا ئىشلىتىلىدۇ .
شېڭچوۋ ( جاڭيۇ ) سېرىق پۇرچاق ، ئۇن ، تۇز قاتارلىقلارنى خام ئەشيا قىلىپ ئېچىتىپ تەييارلىنىدۇ . بۇنىڭغا شېكەر رېڭىنى قوشۇش ئارقىلىق لاۋ چو تەييار قىلىنىدۇ .
[ بۇ يازماشەخلاتەرپىدىن2011-04-09 23:11دە قايتا تەھر ]