ھەرقانداق مېۋىنى جىق ئىستىمال قىلىشقا بولمايدۇ بولۇپمۇ چۇشتىن كېيىندىن باشلاپ ،ئەمما بۇ نەچچە خىل مېۋىنى
كەچلەردە مۇسابىقە ،كىنو ۋە ياكى تورنىڭ ئالدىدا ئۇنى-بۇنى قىلىپ ئولتۇرپ بىرنىملەرنى يېگىڭىز كېلىپ كەتكەندە
خاتىرجەم يېسىڭىز بولىدۇ! بۇ 4خىل مېۋە ھەم تېرە ئاسىراش ھەم ئورۇقلىتىشتەك قوش ئۈنۈمگە ئىگە!!!
1.ئۈزۈم
ئۈزۈم مېۋىلەر ئىچىدە ھۆسىن ئاسىرغۇچى پادىشاھ ھېسابلىنىدۇ.ئۇنىڭدا ئۈزۈمسىمان پولىفېنول مول بولغاچ ئوكسىدلىنىشتىن ساقلاش ئىقدىدارى بار، ئېپىزومانىڭ كۆپىيشىنى توسالايدۇ. قېرىشنى كېچىكتۇرىدۇ؛ئۈزۈمدە تانناز بىلەن لىمون كىسلاتاسى بار بولۇپ كۇچلۈك بولغان تېرىنى چىڭايتىش ھەم سۇ تولۇقلاش رولى بار.
ئۈزۈمنىڭ ئېتىدە ۋېتامىن B3 ۋە مېنىرال ماددا مول بولۇپ تېرە ھۆجەيلىرىنىڭ يىڭىلىنىشىنى ئىلگىرى سۇرىدۇ.
ئۈزۈم ئۇرىقىدا يىڭىدىن بايقالغان ئالاھىدە بىرخىل مادداOPCبار بولۇپ ئۇنىڭ تېرىنى چېڭايـىـتىش ئۈنۈمى ۋېتامىن E,Cدىن 10 ھەسسە يۇقىرى شۇنداقلا ئاسان سۈمۇرۇلدۇ.
ھازىرقى كۆپلىگەن دۆلەتلەردە ئۈزۈم ئۇرقى مېيىدىن ئىشلەنگەن تاماققا ئىشلىتىلدىغان ماي، يۇز تېرە ئاسىرغۇچى ھەر خىل
مەسھۇلاتلارنى ئىشلەپ چىقىرىپ بازارغا سېلۋاتىدۇ . ئۈزۈم پوستى بىلەن ئۇرقى قورۇق يوقىتىدىغان بىرىنچى دەرىجلىك
دورا! ئەلۋەتتە باھاسى خېلىلا ئۆرە.
ئەگەر ئورۇقلاشنى مەقسەت قىلسىڭىز ئامال بار قار ،قىزىل رەڭدىكى ئۈزۈمنى تاللاڭ!!! باشقا رەڭدىكى ئۈزۈملەرنىڭ ئورۇقلاشقا پايدىسى يوق.
2.ئانار
ئانارنىڭ رادىيەتسىيدىن ساقلىنىش ئالاھىدىلىكى بار.ئانار شەربىتى:(100مىللىلېتىر شەربەتتە98 مىللىگرام ۋېتامىنCبار)
قانچىلىك ئىچسڭىزمۇ سەمرىتمەيدۇ.شەربەت قىلىشتا سوغۇق سۇ بىلەن ئارلاشتۇرۇپ ئازىرق ناۋات ياكى سۇت ۋە ياكى ھەسەل
ئارلاشتۇرسىز!
3.پەمىدۇر
پەمىدۇر ئۇزۇن ئۆمۇر كۆرۇشكە ياردەم قىلدۇ،ئۇنىڭدا ئاساسلىق لىكوپېن( 番茄红素)بار بولۇپ كاروتېن(胡萝卜素)تۇرىگە تەۋە.
بەدەندىكى ھۆجەيرىلەرنىڭ ئۆسۇش، يىڭىلىنىپ تۇرۇشىنى ئىلگىرى سۇرىدۇ.پەمىدۇرنى خام يىگەندىن پىشۇرۇپ يىسە لىكوپېن
ئاسان قوبۇل بولىدۇ.پىشۇرۇش ۋاقتى 30مىنۇت ئىچىدە بولسا مۇۋۋاپىق.
4.ئۇژمە،جۇجەم
ئوزۇقلۇق قىممىتى ئالاھىدە يۇقىرى!تەركىبىدە ھەرخىل ئامىنو كىسلاتا ،ۋېتامىن ۋە ئورگانىك كىسلاتا بار.ئۇژمىنىڭ قان تولۇقلاش
،ماددا ئالمىشىشنى تېزلەشتۇرۇش ئالاھىدىلىكى بار.
ئۇژمە سېتىۋالغاندا قارا،بىنەپشە رەڭدىكىلىرنى تاللاڭ.بۇخىلنىڭ سىرىتقى پوستى نىپىز ئىتتك ھەزىم بولۇپ ئىتتىك چىقىپ كېتىدۇ.
ئۇژۇمدىكى ئاساسلىق ۋېتامىندىن كالىي،تۇمۇر،سىنىك،مىس،كالىتسىي،مانگان قاتارلىقلار بار.
ئەمدى ئورۇقلاشنىڭ ئەمەلىيەتتىن ئۆتكەن نەتجىلىرنى دەپ بېرەي.
1.كۈندە ئەتىگەندە ئاچ قورساققا چوڭ ئىستاكاندا ھەسەل سۇيى ئىچىڭ،سوۋۇتىلغان داغسۇ+ھەسەل
كەچلىك تاماققا بانان 2 ، بولمىسا ئالما ياكى مايمۇن شاپتۇل. ئۇسسۇسلىققا سوۋۇتىلغان داغسۇ.
2.قېتىققا قار شېكەرنى ئارلاشتۇرۇپ چۇشلۈك تاماققا ئاز قالغاندا ئىچىۋېلىڭ، چۇشتىن كېيىن بىرنىم يېگىڭىز كەلگەندەك بولسىلا بۇنىڭدىن ئاز-ئاز ئىچىۋېلىڭ. كەچلىك تاماققا گۆشسىز، مايسىز تائام بولسۇن . ئەگەر جىددى ئورۇقلىماقچى بولسىڭىز
بۇخىل غىزالىنىشقا پىيادە مېڭىشنى قوشۇڭ،پىيادە مېڭىش ھەرگىزمۇ لەرزان لەيلەپ مېڭىشنى كۆرسەتمەيدۇ!
[ بۇ يازمابۇلماقتەرپىدىن2011-04-05 11:29دە قايتا تەھ ]