hantagri illikdunya.biz sohpat
دولان
ئېغىزىڭ قان  ..

دەرىجىسى : ئاشپەز ئۇستام


UID نۇمۇرى : 1015
نادىر تېما : 6
يازما سانى : 562
شۆھرىتى: 5985 كىشلىك
مۇنبەرپۇلى: 60 دوللار
تۆھپە: 3 ھەسسە
ياخشى باھا: 663 نومۇر
توردىكى ۋاقتى : 133(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2010-08-22
ئاخىرقى كىرگىنى:2011-07-06
خەت چوڭلىقى : كىچىك نورمال چوڭ

===============مۇنبەر كۆرگەندە تېما ئىنكاس يېزىشنى ئۇنۇتماڭ=================



ئۇيغۇرلار شىنجاڭدىكى كۆچمەن چارۋىچىلىقتىن مۇقىم ئولتۇراقلىشىپ، دېھقانچىلىققا بۇرۇنراق يۈزلەنگەن مىللەتلەرنىڭ بىرى. گەرچە ئاشلىقنى ئاساسىي تائام قىلسىمۇ ئەمما ئوزۇقلىنىش مەدەنىيىتىدە ھازىرمۇ نۇرغۇنلىغان كۆچمەن چارۋىچى مىللەتلەردە بار بولغان ئۆزگىچە ئادەت ساقلانماقتا. گۆشتىن تەييارلانغان مىللىي ئالاھىدىلىككە ئىگە تۈرلۈك يىمەكلىكلەرنى ئىستېمال قىلىدۇ .
    يىمەك-ئىچمەك قۇرۇلمىسى: ئادەتتىكى ئەھۋالدا ، زور كۆپچىلىك ئۇيغۇرلار ئۇننى ئاساسىي تائام قىلىدۇ. گۆش، سۈتنى ياقتۇرىدۇ. كۆكتاتنى ئاز ئىستېمال قىلىدۇ. ياز پەسلىدە مىۋە-چىۋىنى كۆپرەك يەيدۇ. ئۇيغۇرلار ئۈچ ۋاق تاماقلىنىشقا ئادەتلەنگەن. ئەتتىگەندە ئادەتتە چاي ياكى ئەتكەن چاي نان بىلەن ئوزۇقلىنىدۇ. بۇ ئاددى غىزالىنىش، چۈشتە، كەچتە تائام ئاساس قىلىنىدۇ. ئارىسالدا ۋاقىتلاردا چۈشتە ئوبدان ئوزۇقلىنىدۇ.
   دېھقانچىلىقنىڭ ئالدىراش مەزگىللىرىدە چۈشلۈك تاماقنى ئېتىز بېشىدا يەيدۇ. ئادەتتە دېھقانلار ئېتىزلىقتا قوغۇن–تاۋۇز ياكى قېتىق بىلەن نان يەيدۇ. تاماق يىگەندە بىر ئائىلىدىكى چوڭ–كىچىك ھەممىسى قولىنى پاكىزە يۇيۇپ ، ئاندىن تائاملىنىدۇ. تاماقتىن كېيىن ، داستىخاننى يىغىشتىن بۇرۇن چوڭلارنىڭ ‹‹دۇئاسى›› دىن كېيىن داستىخاندىن ئايرىلىدۇ.


بۇنىڭدىن بۇرۇن، كۆپچىلىك ئۇيغۇرلار ئاساسەن ياغاچ ۋە ساپالدىن ياسالغان چىنە، قوشۇق، تەخسىلەردە غىزالىناتتى. ئەمما يەنىلا نۇرغۇنلىرى قولى بىلەن غىزالىنشنى ياقتۇراتتى.
    ئۇيغۇرلارنىڭ گۆش تۈرىدىكى ئەنئەنىۋى يىمەكلىكلىرى ئاساسەن قوي گۆشى، كالا گۆشى، توخۇ، بېلىق قاتارلىقلار. بولۇپمۇ قوي گۆشىنى كۆپرەك ئىستېمال قىلىدۇ. ئۇندىن سىرت بۇرۇن بەزىبىر ياۋايى ھايۋانلارنى ئالايلۇق: جەرەن، بوغا، ئارقار، بۆكەن، كەكلىك، قىرغاۋۇل، بۈدۈنە، كەرىقۇر قاتارلىقلارنى تولۇقلىما گۆش ۋە تائام يىڭىلاشتا ئىشلىتەتتى. سۈت يىمەكلىكلىرىدە ئاساسلىقى كالا سۈتى، ئۆچكە سۈتى، قېتىق، قايماق قاتارلىقلارنى ئىشلىتىدۇ. كۆكتاتتا ئاساسلىقى سەۋزە، چامغۇر، باش پىياز، سامساق، چاقما كاۋا، تۇرۇپ، پەمىدۇر، پىدىگەن، مۇچ، يۇمغاقسۈت، پىننە، نۇقۇت، كۆك پۇرچاق، بەرەڭگە ، يىسىۋىلەك قاتارلىقلارنى ئىستېمال قىلىدۇ.


مەنبە : ئىز تورى
[ بۇ يازمادولانتەرپىدىن2011-02-16 21:31دە قايتا تەھر ]
چوققا [باش يازما] ۋاقتى : 2011-02-16 21:21 | ======== ئاشپەز مۇنبىرىگە باسقان قەدىمىڭىزگە مەرھابا ========

ئۈستىدىكى مەزمۇن ئاشپەز ئەزاسى ( دولان ) نىڭ شەخسى كۆز قارىشىغا ۋەكىللىك قىلىدۇ. 

56tori
2071
دەرىجىسى : ئوت يۈرەك


UID نۇمۇرى : 2140
نادىر تېما : 0
يازما سانى : 184
شۆھرىتى: 1860 كىشلىك
مۇنبەرپۇلى: 1860 دوللار
تۆھپە: 0 ھەسسە
ياخشى باھا: 193 نومۇر
توردىكى ۋاقتى : 63(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2011-01-21
ئاخىرقى كىرگىنى:2011-08-04
خەت چوڭلىقى : كىچىك نورمال چوڭ

===============مۇنبەر كۆرگەندە تېما ئىنكاس يېزىشنى ئۇنۇتماڭ=================

ھەجەپ ئوخشاپتۇ تورداشلار بىرگە تېتىپ باقايلىچۇ      
udum
چوققا [1 - قەۋەت] ۋاقتى : 2011-02-19 19:15 |

 ======== ئاشپەز مۇنبىرىگە باسقان قەدىمىڭىزگە مەرھابا ========

ئۈستىدىكى مەزمۇن ئاشپەز ئەزاسى ( 2071 ) نىڭ شەخسى كۆز قارىشىغا ۋەكىللىك قىلىدۇ. 

كۆرۈلگەن تېما خاتىرىسى كۆرۈلگەن سەھىپە خاتىرىسى
ئاشپەز مۇنازىرە مۇنبىرى » تىل ئوگۇنۇش بىلىملىرى
ئۇيغۇرچە كۇنۇپكا