hantagri illikdunya.biz sohpat
ئۇچار ئاشپەز

دەرىجىسى : ئوت يۈرەك


UID نۇمۇرى : 400
نادىر تېما : 0
يازما سانى : 63
شۆھرىتى: 675 كىشلىك
مۇنبەرپۇلى: 820 دوللار
تۆھپە: 3 ھەسسە
ياخشى باھا: 82 نومۇر
توردىكى ۋاقتى : 17(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2009-04-28
ئاخىرقى كىرگىنى:2011-08-11
خەت چوڭلىقى : كىچىك نورمال چوڭ

===============مۇنبەر كۆرگەندە تېما ئىنكاس يېزىشنى ئۇنۇتماڭ=================

رەسىم:
رەسىم:
ئۇيغۇرلار شىنجاڭدىكى كۆچمەن چارۋىچىلىقتىن مۇقىم ئولتۇراقلىشىپ، دېھقانچىلىققا بۇرۇنراق يۈزلەنگەن مىللەتلەرنىڭ بىرى. گەرچە ئاشلىقنى ئاساسىي تائام قىلسىمۇ ئەمما ئوزۇقلىنىش مەدەنىيىتىدە ھازىرمۇ نۇرغۇنلىغان كۆچمەن چارۋىچى مىللەتلەردە بار بولغان ئۆزگىچە ئادەت ساقلانماقتا. گۆشتىن تەييارلانغان مىللىي ئالاھىدىلىككە ئىگە تۈرلۈك يىمەكلىكلەرنى ئىستېمال قىلىدۇ .

يىمەك-ئىچمەك قۇرۇلمىسى: ئادەتتىكى ئەھۋالدا ، زور كۆپچىلىك ئۇيغۇرلار ئۇننى ئاساسىي تائام قىلىدۇ. گۆش، سۈتنى ياقتۇرىدۇ. كۆكتاتنى ئاز ئىستېمال قىلىدۇ. ياز پەسلىدە مىۋە-چىۋىنى كۆپرەك يەيدۇ. ئۇيغۇرلار ئۈچ ۋاق تاماقلىنىشقا ئادەتلەنگەن. ئەتتىگەندە ئادەتتە چاي ياكى ئەتكەن چاي نان بىلەن ئوزۇقلىنىدۇ. بۇ ئاددى غىزالىنىش، چۈشتە، كەچتە تائام ئاساس قىلىنىدۇ. ئارىسالدا ۋاقىتلاردا چۈشتە ئوبدان ئوزۇقلىنىدۇ.

دېھقانچىلىقنىڭ ئالدىراش مەزگىللىرىدە چۈشلۈك تاماقنى ئېتىز بېشىدا يەيدۇ. ئادەتتە دېھقانلار ئېتىزلىقتا قوغۇن–تاۋۇز ياكى قېتىق بىلەن نان يەيدۇ. تاماق يىگەندە بىر ئائىلىدىكى چوڭ–كىچىك ھەممىسى قولىنى پاكىزە يۇيۇپ ، ئاندىن تائاملىنىدۇ. تاماقتىن كېيىن ، داستىخاننى يىبۇنىڭدىن بۇرۇن، كۆپچىلىك ئۇيغۇرلار ئاساسەن ياغاچ ۋە ساپالدىن ياسالغان چىنە، قوشۇق، تەخسىلەردە غىزالىناتتى. ئەمما يەنىلا نۇرغۇنلىرى قولى بىلەن غىزالىنشنى ياقتۇراتتى.

ئۇيغۇرلارنىڭ گۆش تۈرىدىكى ئەنئەنىۋى يىمەكلىكلىرى ئاساسەن قوي گۆشى، كالا گۆشى، توخۇ، بېلىق قاتارلىقلار. بولۇپمۇ قوي گۆشىنى كۆپرەك ئىستېمال قىلىدۇ. ئۇندىن سىرت بۇرۇن بەزىبىر ياۋايى ھايۋانلارنى ئالايلۇق: جەرەن، بوغا، ئارقار، بۆكەن، كەكلىك، قىرغاۋۇل، بۈدۈنە، كەرىقۇر قاتارلىقلارنى تولۇقلىما گۆش ۋە تائام يىڭىلاشتا ئىشلىتەتتى. سۈت يىمەكلىكلىرىدە ئاساسلىقى كالا سۈتى، ئۆچكە سۈتى، قېتىق، قايماق قاتارلىقلارنى ئىشلىتىدۇ. كۆكتاتتا ئاساسلىقى سەۋزە، چامغۇر، باش پىياز، سامساق، چاقما كاۋا، تۇرۇپ، پەمىدۇر، پىدىگەن، مۇچ، يۇمغاقسۈت، پىننە، نۇقۇت، كۆك پۇرچاق، بەرەڭگە قاتارلىقلارنى ئىستېمال قىلىدۇغىشتىن بۇرۇن چوڭلارنىڭ ‹‹دۇئاسى›› دىن كېيىن داستىخاندىن ئايرىلىدۇ
تېما تەستىقلىغۇچى : axtuzi
تەستىقلانغان ۋاقىت : 2011-01-31, 13:03

تېمىنى تەۋسىيە قىلىڭ:   

( ئۇچار ئاشپەز )-يوللىغان بۇتىمىنى   دوستىڭىزغا يوللىسىڭىز بىر تۆھپە قوشۇلۇپ ،دەرىجىڭىز تېز ئۆسىدۇ
چوققا [باش يازما] ۋاقتى : 2011-01-31 16:11 | ======== ئاشپەز مۇنبىرىگە باسقان قەدىمىڭىزگە مەرھابا ========

ئۈستىدىكى مەزمۇن ئاشپەز ئەزاسى ( ئۇچار ئاشپەز ) نىڭ شەخسى كۆز قارىشىغا ۋەكىللىك قىلىدۇ. 

56tori
ئاشپەز
ئويغۇر تائاملىرىنى دۇنياغا يۇزلەندۇرەيلى

دەرىجىسى : مۇنبەرباشلىقى


UID نۇمۇرى : 2
نادىر تېما : 67
يازما سانى : 1730
شۆھرىتى: 214748364 كىشلىك
مۇنبەرپۇلى: 2147483647 دوللار
تۆھپە: 2147483647 ھەسسە
ياخشى باھا: 8388607 نومۇر
توردىكى ۋاقتى : 1160(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2009-02-12
ئاخىرقى كىرگىنى:2011-08-25
خەت چوڭلىقى : كىچىك نورمال چوڭ

===============مۇنبەر كۆرگەندە تېما ئىنكاس يېزىشنى ئۇنۇتماڭ=================

تاماق يەپ كىرىپ داۋاملاشتۇراي  زادى چىداپ تۇرغىلى بولمىدى!!!!!!!
udum
چوققا [1 - قەۋەت] ۋاقتى : 2011-02-01 13:29 |

 ======== ئاشپەز مۇنبىرىگە باسقان قەدىمىڭىزگە مەرھابا ========

ئۈستىدىكى مەزمۇن ئاشپەز ئەزاسى ( ئاشپەز ) نىڭ شەخسى كۆز قارىشىغا ۋەكىللىك قىلىدۇ. 

كۆرۈلگەن تېما خاتىرىسى كۆرۈلگەن سەھىپە خاتىرىسى
ئاشپەز مۇنازىرە مۇنبىرى » تارىخقا نەزەر
ئۇيغۇرچە كۇنۇپكا