قىزىقارلىق ئىنكاسلارنى يوللىۋېتىپسىلەر. بۇ تاماقنى ھەر قايسى يۇرتلاردا ھەر خىل نام بىلەن ئاتايدىكەن، مەنمۇ بىر نەچچە خىل ئاڭلىدىم ئەمما ئەڭ توغرىسىنى ئىزدەپ بارمىغان يېرىم قالمىدى، ئاخىرى مىڭ تەستە تاپتىم، «كۇيجا» ئىكەن. لېكىن بىز دەۋاتقىنىمىز نەۋرۇز ئېشى ئەمەس. نەۋرۇز ئېشىنىڭ خۇرۇچى كۆپ خىل بولۇپ ئۇ كۆللىكتىپ ئېتىپ كوللىكتىپ بىللە يەيدىغان ئىناقلىق، ئىتتىپاقلىق تامىقى. بۇ پەسىل خارەكتېرىنى ئالغانلىقتىن ئۇنىڭغا 3- ئايدا تاپقىلى بولىدىغان (بۇرۇنلاردا ھازىرقىدەك ھەممە نەرسىنى ھەر قانداق پەسىلدە تاپقىلى بولمايتى، مېنىڭچىمۇ ھەر پەسىلدە شۇ جايدىكى كىشىلەرنىڭ مىزاجى ھەر خىل ئۆزگۈرىدۇ، شۇڭا شۇ پەسىلگە ماس كېلىدىغان خۇرۇچلار بىلەن ئەتكەن تاماق پايدا قىلىدۇ دەپ قارايمەن) خۇرۇچلار بىلەن ئېتىلىدۇ، كىم قايسى خۇرۇچنى ئېلىپ چىقسا شۇنى سالىدىكەن، ھەممە ئۆيلەردىن ئېلىپ چىققان خۇرۇچ قانچىلىك بولسا شۇنىڭغا چۈشلۇق ئېتىپ ئىچىدىكەن. شۇنىڭ ئۈچۈن نەۋرۇش ئېشى مول - ھوسۇللۇق تاماق دەپ ئاتىلىپ شۇ يىلنىڭ مول - ھوسۇللۇق بولۇشىنى تېلەيدىغان ئېرىملىك قائىدە سىڭدۈرۈلگەن تاماقكەن.
[ بۇ يازماarchaتەرپىدىن2011-03-14 11:27دە قايتا تەھر ]