ھۆرمەتلىك تورداشلار ، مەن مەلۇم ئىشلار تۈپەيلى 7- ئاينىڭ 15 - كۈنىدىن 9- ئاينىڭ 1- كۈنىگىچە مۇنبەرگە كىرەلمەيمەن . كىرىپ قالغان تەغدىردىمۇ ۋاقتىم ناھايىتى قىسقا بولغاچقا تېما يوللىيالماسكىقىم ، ئىنكاس يازالماسلىقىم مۇمكىن . كەڭ تورداشلارنىڭ ئەپۇ قىلىشىنى ئۈمىت قىلىمەن !
ھۆرمەت بىلەن : ئاش تۇزى
1. ئاتىلىشى : كىراخمال خەنزۇچە ( 淀粉 دىيەن فېن ) ، ( 生粉 شېڭ فېن ) ، ( 团粉 تۇەن فېن ) دىگەن ناملاردا ئاتىلىدۇ .
2. تەبىرى : كراخمال كۆپلىگەن ئۈزۈم جەنتلىرىنىڭ قىسقىرىشى نەتىجىسىدە ھاسىل بولغان كۆپ قەنتلىك بىرىكمە ماددا ، شەكلى ئۇندەك يەنى ئۇندىنمۇ يۇمشاق بولىدۇ . پۇرچاق بىلەن تاتلىق ياڭيۇنىڭ كراخمالى يىرىك بولىدۇ . ئۇ سوغ سۇدا ئىرىمەيدۇ . چىلاپ قويۇلسا ۋاقت ئۆتكەنسېرى ئاستىغا تىنىۋالىدۇ . قىززىق سۇدا 60 سېلسىي گرادوستىن يۇقۇرى بولغان غۇدا سۇ سۈمۈرۈپ كۆپۈشكە باشلايدۇ . قورۇمىنىڭ سۈيىنى سۈمۈرۈپ قويۇقلاشتۇرىدۇ . قورۇما سۈيىدىكى تەمنى ماتېريالنىڭ يۈزىگە يېپىشتۇرۇپ تەملىك قىلىدۇ . ئاشپەزلىكتە ئاساسلىقى ، ئومۇچلاش ، مەلھەملەش ( شىرە بېرىش ) ، قويۇلدۇرۇش قاتارلىق ۋاستىلەرگە ئىشلىتىلىدۇ .
3. تۈرلىىرى :
1) قوناق كراخمالى (玉米淀粉Corn Starch ) بۇ قوناق دانبلىرىدىن ئايرىۋېلىنىدۇ . لېكىن سۈپىتى بەرەڭكە كراخمالنىڭكىگە يەتمەيدۇ .
2) بەرەڭكە كراخمالى ( 太白粉Potato Starch ) بۇ تۇراقلىق قويۇقلاشتۇرغۇچ بولۇپ ، رەڭگى ئاپپاق ، يۇمشاق ، يالتراقلىقى يېشىلماشنىڭكىدىن ياخشى . لېكىن سۇ سۈمۈرۈشچانلىقى يېتەرسىز . سوغا چىلاش ئارقىلىق قويۇقلاشتۇرۇش ئۈچۈن ئىشلىتىلىدۇ .
3) تاتلىق بەرەڭكە ( تاتلىق ياڭيۇ ) ۆراخمالى ( 番薯粉Sweet Potato Starch ) : بۇ تاتلىق ياڭيۇدىن ئايرىۋېلىنغان كراخمال بولۇپ ، شەكلى يىرىكرەك بولۇپ ، ئىسسىق سۇدا شىلىملىق قويۇق بولىدۇ . سۇ سۈمۈرىشى قوناق كرا خمالىدىن ياخشى . بۇ جوڭگوچە قورۇمىلارغا كۆپ ئىشلىتىلىدۇ .
4) پويرارىيە چاتقىلى ( 葛粉 ) بۇ پويرارىيە چاتقىلىنىڭ يەر ئاستى غولىدىن ئايرىۋېلىنىدۇ . بۇنىڭ رولى قوناق ، بەرەڭكە كىراخمالىنىڭكى بىلەن ئوخشاش ، لېكىن بۇ ئانچە يۇقۇرى بولمىغان ھارارەتتىمۇ ئېرىيدۇ .
5) مانىخوت كراخمالى ( 木薯粉Tapioca Flour ) يەنى سۇ ياڭىقى كېراخمالى دەپمۇ ئاتىلىدۇ . بۇ ئاساسلىقى تايلاند ، نېگىرىيە ، بىرازىلىيە دىن چىقىدۇ . دۆلىتىمىزگە قىسمەن ئېمپورت قىلىنىۋاتىدۇ . قورۇمىنى ناھايىتى يالتراق قىلىدۇ .
6) يېشىلماش ( 绿豆淀粉 ) كراخمالى . بۇ يېشىلماشنى سۇغا چىلاپ ئىزىپ ، سۈزۈپ ئېلىنىدىغان بولۇپ ، ھۆل ، قۇرۇق 2 خىل ، ھۆلى قاتتىق مونەك ھالەتتە ، قۇرۇقى يىرىك دانچە ھالەتتە بولىدۇ . ئاساسلىقى ئاشلەڭپۇڭ ، پۇرچاق پوشكىلى ( فېن پى ) گە ئىشلىنىدۇ ، قورۇمىغا ئىشلەتسىمۇ بولىدۇ . لېكىن باھاسى نىسبەتەن قىممەت .