椒麻鸡
ماتېريالى:
ياش ، ئوماق توخۇدىن بىر دانە
تەمخۇرۇچلار
كاۋاۋىچىن 40 دانە جاڭيۇ 75 گ ، تۇز 2.5 گ ، تېتىتقۇ ئازراق ، توخۇ شورپىسى 250 گ ، كۈنجۈت ۇېغى 25 گ ، غولپىياز 90 گ
تەييارلاش ئۇسۇلى :
1. ، توخۇنى بوغۇزلاپ ،يۇڭۇزلاپ ، ئىچ قارنىنى ئېلىپ ، پاكىز يۇيىسىز
2. قازانغا توخۇ چىلاشقىدەك سۇ قۇيۇپ ، توخۇنى سېلىپ قاينىتىپ ، كۆپۈكىنى ئېلىپ ، پەس ئوتتا يۇمشاق پىشۇرۇپ ئېلىۋالىسىز
3. توخۇنى توڭلاتقۇغا ياكى مۇزدەك سۇغا چىلاپ سوۋۇتىسىز
4. توخۇنى پارچىلاپ ، 4 سانتا ئۇزۇنلۇقتا ، 1.3 سانتا كەڭلىكتە پارچە توغراپ تەخسىگە تىزىپ ئالىسىز .
5. كاۋاۋىچىن بىلەن غولپىيازنى تۇز قوشۇپ قىڭراق بىلەن كېپەكتەك چاناپ ، چىنىگە ئېلىپ جاڭيۇ ، كۈنجۈت يېغى ، تېتىتقۇ ، توخۇ شورپىسى قۇيۇپ ، ياخشى ئارىلاشتۇرۇپ توخۇ پارچىلىرىنىڭ ئۈستىەە قۇيسىڭىز تەييار بولىدۇ .

كاۋاۋىچىننىڭ تەمى خۇشبۇي كۈيۈشكەن ، تال - ئاشقازاننى ئىللىتىش ، تورمۇز كۈچىنى ئاشۇرۇش ، بەدەندىكى ھۆللۈكنى تارقىتىش ، قۇرۇتلارنى ئۆلتۈرۈپ زەھەر قايتۇرۇش ، قىچىشىشنى بېسىش قاتارلاىق رولى ، لېكىن كوپ يىيىلسە ، ئۈچەي يولىدىكى شىلىملىق سۇيۇقلۇقنى قاتۇرۇپ قويىدۇ .
غولپىيازنىڭ تەمى ئاچچىق ، مۆتىدىل ، ئەزالارنى كۈچەيتىپ قاننى جانلاندۇرىدۇ ، زەھەر قايتۇرىدۇ ، تەرنى باسىدۇ ، سوغدىن بولغان زۇكامغا مەنپەت قىلىدۇ ، گېمرۇي ، تولغاق ، كىچىك تەرەت راۋان بولماسلىق ئىللەتلىرىگە قارشى تۇرىدۇ . قان بېسىمنى كونتىرول قىلىش رولى بار.
توخۇ گۆشىنىڭ ئاقسېلى بىراز كۆپ بولۇپ ، ئادەم تېنىگە ئاسان سۈمۈرۈلىدۇ ، بەدەننى كۈچەيتىش ، قۇۋۋەتنى ئاشۇرۇش رولى بار