ھالۋابىدىت پۇراقلىق ، تاتلىق، سوغۇق تەبىئەتلىك بولۇپ، جۇڭگو تېبابەتچىلىكىدە يۈرەك، ئۆپكە ، چوڭ ئۈچەي ۋېناسىغا پايدىلىق دەپ قارىلىدۇ. ھالۋابىدىت ئىسسىقنى قايتۇرۇپ ئۆپكىنى ياشارتىپ ، بەلغەم يۇمشىتىپ ، يۆتەل توختىتىپ ، قۇرۇق ئىسسىقتىن بولغان يۆتەل ، ئۈچەي يولىنىڭ قۇرۇق ئىسسىقى ئېشىپ كېتىش ياكى گېمورويدىكى قاناشنى ئاساسلىق داۋالايدۇ. ئۇنىڭدىن باشقا ، ھالۋابىدىتنىڭ يەنە قان بىسىمىنى تۆۋەنلىتىش ،ئارتېرىيە قېتىشنى پەسەيتىش رول بار .
ئۇزۇقشۇناسلار ھالۋابىدىتنىڭ تەركىبىدە ساخاروز ا، گلۇكوزا ، فرۇكتوزا ، ئاقسىل ، كاروتىن ، ۋىتامىن C ، سىترۇلىن ، يود ، تۆمۈر قاتارلىقلار بار دەپ قارايدۇ. لېكىن پىشمىغان مېۋە تەركىبىدە تاننىك ماددىسى بار بولۇپ ، ئەڭ ياخشىسى ئۇنداق مېۋىنى يېمىگەن ياخشى ، بولۇپمۇ قۇرساق ئاچ ۋاقىتتا .
ھالۋابىدىت ئادەتتە قاتتىق ھالۋابىدىت ۋە يۇمشاق ھالۋابىدىت دەپ ئايرىلىدۇ ، ئادەتتە يۇمشىقىنىڭ رەڭگى ساغۇچ قىزىل ، ھەم يۇمشاق ھەم تاتلىق كېلىدىغان بولغاچقا سېتىۋالغاندا يۇمشىقىنى(ھەممە يېرى ) تاللاپ سېتىۋېلىش كېرەك ، بەزى يېرى يۇمشاق بەزى يېرى قاتتىقلىرى ئانچە ياخشى ئەمەس . قاتتىقىنى سېتىۋالغاندا ، قول بىلەن سىلاپ ياخشىسىنى تاللاش كېرەك . قول بىلەن سىلىغاندا قاتتىق بىلىنگىنى ئەڭ ياخشى بولىدۇ.
ئىستىمال قىلىش :ھالۋابىدىتنى سېتىۋېلىپ ئۆيگە قايتقاندىن كېيىن ، پاكىزە يۇيۇۋېتىپ ، شۆپىكىنى ئادالىۋېتىپ ئىستېمال قىلىش كېرەك . بۇنداق قىلغاندا بىر تەرەپتىن دېھقانچىلىق دورىلىرىنىڭ تەسىرىدىن ساقلانغىلى بولىدۇ ، يەنە بىر تەرەپتىن مېۋە شۆپىكى تەركىبىدىكى تاننىك كىسلاتانىڭ ئاشقازاندا ئاقسىل بىلەن بېرىكۋىلىپ قاتتىق ھالەتتىكى ھالۋابىدىتنى شەكىللەندۈرۈپ ، ئاشقازاندا توسالغۇ پەيدا قىلىپ قۇيۇش (ھالۋابىدىتتىن شەكىللەنگەن ئاشقازان تېشى ) نىڭ ئالدىنى ئالغىلى بولىدۇ .
تىيەنيۇۋ مەقئەت-ئۈچەي كېسەللىكلىرى دوختۇرخانىسى
توربەت ئادېرسى:
http://wei.xjtygcyy.com