ئەنئەنۋى تاماقلىنىش ئادىتىدە ، يېمەك – ئىچمەكلەر ھەزىم قىلىنىپ ئىنچىگە ئۈچەيدىن چوڭ ئۈچەيگە كىرگەندىن كېيىن ، ئاقسىل ۋە مايلارنىڭ قالدۇقى ئاز مىقداردا بولىدۇ، بۇ ئاز مىقداردىكى قالدۇقلار ئۈچەي يولىدىكى باكتېرىيەلەرنىڭ تەسىرىدە ئادەم بەدىنىگە كېرەكلىك ماددىلارنى ئۈزلۈكسىز سىنتېزلەيدۇ، مەسىلەن ۋېتامىن بى ، ۋېتامىن كى ۋە زۆرۈر بولمىغان ئامىنو كىسلاتاسى قاتارلىقلاردىن ئىبارەت بولۇپ ، بۇلار ئادەمنىڭ سالامەتلىكى ئۈچۈن پايدىلىق ماددىلاردۇر.
بىراق ، ئەگەر ھايۋانات مەنبەلىك ئاقسىل ۋە مايلارنىڭ قۇبۇل قىلىنىش مىقدارى بەك كۆپ كەتسە ، ئىنچىگە ئۈچەينىڭ سۈمۈرۈش ئېقىتىداردىن ھالقىپ چوڭ ئۈچەيگە كىرگەندىن كېيىنكى قالدۇق ماددىلارنىڭ مىقدارى كۆپ بولىدۇ. چوڭ ئۈچەينىڭ « ئېچىتىش كوزىسى « دا زىيادە كۆپ ئوزۇقلۇق ماددىلار باكىتېرىيەلەرنى قالايمىقانلاشتۇرۋېتىدۇ ، ھەم بۇ ئارتۇق ئوزۇقلۇق ماددىلار كۆپ مىقداردا ئامىن (بىر خىل ئورگانىك بىرىكمە) تۈرىدىكى ماددىلارنى سېنتىزلەيدۇ. ئامىن ئادەتتە راك ماددىلىرىغا يېقىنلىشىدىغان(ئوخشايدىغان ) ماددا .
ئامىن ئادەتتە سۇيۇقلۇق ياكى ئۇچۇچان گاز ھالەتتىكى ئىنتايىن سېسىق ماددا . شۇڭلاشقا كىشلەر بەزىدە بەك كۆپ ، بەك ياخشى ئوزۇقلانغان چاغدا ئۈچەي يولىنىڭ بېسىمى ئېشىپ كېتىپ ، سىېسىق ئوسۇردىغان ئەھۋال يۈز بېرىدۇ. سىېسىق ئوسۇرۇش چىدىغىلى بولمايدىغان بىر ئىش بولۇپلا قالماستىن بەلكى يەنە بىر خەتەرلىك سىگنالدىن ئىبارەت .
ئوزۇقلۇق تالالار ئۈچەي يولىدىكى باكىتېرىيلەر ۋە توكسىننى ھەيدەپ راك كېسىلىنىڭ ئالدىنى ئالىدۇ.
غەرپچە يېمەكلىكلەردە ئاقسل ، مايلار كۆپ بولغاندىن سىرىت يەنە ئوزۇقلۇق تالالار ئاز بولۇشتەك كەمچىللىكى بار . ئوزۇقلۇق تالالار دېگەن بۇ ئۇقۇم كىشلەرگە ناتونۇش بولۇپ ، 1970- يىللاردىن بۇرۇنقى ئوزۇقشۇناسلىقتا يوق ئىدى ، يېقىنقى ئون نەچچە يىللاردىن بىرى كىشلەر بۇ يېڭى ئۇقۇمغا ئەھمىيەت بەرمەكتە .
ئوزۇقلۇق تالالار بولسا ئادەتتە ئاسانلىقچە ھەزىم بولمايدىغان ئوزۇقلۇق ماددىلارنى كۆرسىتىدىغان بولۇپ ، ئوزۇقلۇق تالالىرىنىڭ كېلىش مەنبەسى ئۆسۈملۈكلەرنىڭ ھۈجەيرە پوستىدا بولىدۇ، ئوزۇقلۇق تالالار ھەزىم قىلىش سىستېمىسنىڭ ساغلاملىق ئىقتىدارنى ساقلاشتا مۇھىم رول ئوينايدۇ. ئۇنىڭ ھەزىم قىلىش دىۋارىنى تازلاش ۋە ھەزىم قىلىش ئېقىتىدارىنى كۈچەيتىش رولى بار ، شۇنىڭ بىلەن بىر قاتاردا يەنە يېمەكلىكلەردىكى راك پەيدا قىلىدىغان ماددىلار ۋە زەھەرلىك ماددىلارنى سۇيۇلدۇرۇش ۋە تېزلىكىتە يۆتكەش رولىمۇ بار .
ئوزۇقلۇق تالالىرىنىڭ كىلىش مەنبەسى : پۇرچاق ، ئاشلىق ۋە يېڭى كۆكتات، مېۋە – چېۋىلەردە كۆپرەك بولۇپ، ھايۋانات مەنبەلىك يېمەكلىكلەردە يەنى گۆش تۈرىدە ياكى سۈت ۋە سۈت ياسالمىلىرى تەركىبىدە ئوزۇقلۇق تالالىرى بولمايدۇ. بىراق غەرپچە يېمەكلىك ئادىتىدە كۆپ قىسىم ئادەملەر ئاشلىقنى ئاز ئىستېمال قىلغاچقا ، يېمەكلىكلەردىكى تالا ماددىسى كۆپ مىقداردا ئاز بولىدۇ.
ئوزۇقلۇق تالالار ئىنچىكە ئۈچەيدە سۈمۈرۈلمەيدىغان بولغاچقا ، ئۇ ئادەتتە يېمەكلىك قالدۇقلىرىغا ئەگىشىپ چوڭ ئۈچەيگە كىرىپ ، ئەڭ ئاخىردا بەدەن سىرتىغا چېقىرۋېتىلىدۇ. بىراق بۇ تاشلاندۇق سۈمۈرۈلمەيدىغان ئەخلەتلەرگە سەل قاراشقا بولمايدۇ، ئۇلارنىڭ باشقا ئارتۇق مىقداردىكى جەۋھەر قالدۇقلارغا سېلىشتۇرغاندا قىممىتى كۆپ . ئوزۇقلۇق تالالار چوڭ ئۈچەيدە « كوچا تازىلىغۇچىلىق « رولىنى ئۆتەيدۇ. ئۇ كۆپ مىقداردا سۇ سۈمۈرۈپ، كۆپۈپ چوڭىيىپ ، ئۆلگەن توقۇلمىلار ، ئۈچەي يولىدىكى ئارتۇق مىقداردىكى باكتېرىيىلەر ۋە توكىسىنىلارنى ھەيدەيدۇ ، ئۈچەينىڭ لۆمۈلدەش ھەركىتگە تەسىر قىلىپ تەرەت راۋانلاشتۇرۇشنى ئىلگىرى سۈرىدۇ.
تىيەنيۇۋ مەقئەت-ئۈچەي كېسەللىكلىرى دوختۇرخانىسى
توربەت ئادېرسى:
http://wei.xjtygcyy.com